Op 23 september 2017 organiseert het nieuwe Belgisch Netwerk voor Migratie Historici (BNMH) een open dag voor historici, archieven, en socio-culturele instellingen die werken rond migratiegeschiedenis in, uit en naar België. 

De studie van migratiegeschiedenis kent een lange traditie, waarvan de oorsprong dikwijls gelinkt wordt aan het pionierswerk dat door de Chicago School werd gevoerd tijdens de jaren 1920. In deze beginjaren werd het onderzoek naar migratie vooral gedomineerd door wetenschappers uit landen waar grote migrantengemeenschappen leefden. In landen waar deze immigratiestromen zich later manifesteerden, kreeg migratiegeschiedenis pas vanaf de jaren 1970 geleidelijk aan aandacht. In België was het wachten tot 1992 vooraleer dit onderzoeksveld echt van start ging, met de publicatie van Anne Morelli’s Histoire des étrangers et de l'immigration en Belgique, de la préhistoire à nos jours. Sindsdien bloeide migratiegeschiedenis uit tot een zeer populaire discipline. Er ontbreekt echter nog altijd een platform waar dit onderzoek beter tot zijn recht kan komen. Om die reden hebben onderzoekers van verschillende Belgische universiteiten beslist om een Belgisch Netwerk voor Migratie Historici (BNMH) op te richten. Het netwerk heeft als doel een forum te creëren voor mensen die werken over migratie naar, vanuit en binnen België. Het beoogt het contact tussen geïnteresseerden te faciliteren en hun onderzoek voor een breder publiek te valoriseren.

In 2017 willen we dit netwerk op twee manieren lanceren. Vooreest zal er in de loop van het voorjaar een website opgestart worden. Ten tweede wordt in het najaar (23 september 2017) te Brussel een workshop georganiseerd waar lopende onderzoeken, projecten en initiatieven rond migratiegeschiedenis zullen worden gepresenteerd. We nodigen zowel mensen uit de academische wereld als de culturele en erfgoedsector uit om een abstract van hun project of collectie, voor te stellen door middel van een korte presentatie en/of poster, op te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. vóór 20 maart 2017. De workshop zal afgesloten worden met een ronde tafel waarbij een stand van zaken zal opgemaakt worden van de Belgische migratiehistoriografie en waar pistes voor toekomstig onderzoek aan bod zullen komen. Het evenement wil niet enkel academici maar ook amateurhistorici, pers, ambtenaren, ngo’s etc., kortweg iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp, aanspreken. We hopen jullie binnenkort als lid van het Belgisch Netwerk voor Migratie Historici op onze website te mogen verwelkomen en we kijken ernaar uit persoonlijk ideeën te kunnen uitwisselen op 23 september!