Uitgelichte collecties

Onze collectie herbergt unieke erfgoedstukken en bijzondere bronnen. Ontdek hier enkele verborgen schatten en de boeiende verhalen erachter – stuk voor stuk digitaal terug te vinden in onze catalogus.

Amsab-ISG heeft de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd in het digitaliseren van kranten en archieven. In deze rubriek krijg je ook een inkijk in een selectie van deze bronnen, die waar mogelijk full-text doorzoekbaar zijn.

In 2018 kreeg Amsab-ISG het indrukwekkende oeuvre van kunstenaar Wilchar toevertrouwd door de Gemeente Beersel. Met deze collectie, doordrenkt van sociaal engagement en scherpe maatschappijkritiek, willen we het werk en de erfenis van deze bijzondere figuur blijvend onder de aandacht brengen. 

Bekijk hier een selectie van zijn oeuvre of duik diep in het volledige overzicht van zijn werk in onze onlinecatalogus. 

Schilderij van Wilchar met de titel La Commune de Paris

Wilchar was voor Amsab-ISG geen onbekende. In 1994 liep er al een tentoonstelling met affiches van Wilchar in Amsab-ISG.

Willem Pauwels, gekend onder zijn artiestennaam Wilchar, werd op 1 november 1910 geboren in Sint-Gillis, Brussel. Hij groeide op in een arbeidersgezin. Zijn vader was medeoprichter van het Syndicaat van de Tramwaymannen. Het vakbondsgebeuren zou hem zijn hele leven beïnvloeden. Zijn engagement en politieke voorkeur stralen door in heel zijn oeuvre, maar bovenal 'hekelde hij als volbloed anarchist kerk, kapitaal, koningshuis en kunsthandel. Altijd scherp, met veel humor, geïnspireerd door zijn grote voorbeeld Masereel en met een knipoog naar Ensor’ (Hendrik Ollivier, Brood & Rozen, (2020)4, p. 69).

De aangrijpende reeks aquarellen die hij maakte op basis van zijn ervaringen in Breendonk en Hoei tijdens WO II, kunnen beschouwd worden als zijn artistieke hoogtepunt.

Als kunstenaar is Wilchar nooit echt doorgebroken. Pas op latere leeftijd kreeg hij wat erkenning, o.a. via tentoonstellingen in Sint-Gillis (1991), in Amsab-ISG (1994) en het Caermersklooster in Gent (2002). We zijn dan ook van mening dat hij meer verdient, en hopen met de zorgvuldige digitalisering en ontsluiting van zijn werk daar een steentje toe bij te dragen.

 

© Amsab-ISG 

Lees het artikel van Hendrik Ollivier over Wilchar in Brood&Rozen 2020/4

Bekijk het volledige oeuvre van Wilchar in onze onlinecatalogus