We zetten in op ervaringsdeling: Wat zijn good practices? Maar ook: waar liep het mis? Wat kunnen we daaruit leren? Voor welke aspecten van een mondelinge-geschiedenisproject kunnen vrijwilligers ingeschakeld worden? Kan iedereen een vrijwilliger zijn in elk mondelinge-geschiedenisproject? Hoe leidt een erfgoedorganisatie vrijwilligers op? Zijn er minimale kwaliteitseisen voor het vrijwilligerswerk? En hoe garandeert u die?
Martine Vermandere vertelt ons hoe Amsab-ISG zijn (vaste) vrijwilligers de voorbije jaren inzette bij diverse mondelinge-geschiedenisprojecten. Hilke Arijs (Erfgoedcel Denderland) vult aan vanuit haar ervaring vanuit een erfgoedcel. Nadien is er via een intervisiemoment ruimte voor vragen en uitwisseling tussen alle deelnemers. Zo verzamelen we tips & tricks over werken met vrijwilligers in mondelinge-geschiedenisprojecten, die nadien ook via de Erfgoedwijzer gedeeld zullen worden.
Programma
9.30 uur: Inloop met koffie
10.00 uur: Verwelkoming en intro
10.15 uur: Hoe betrek je als archiefinstelling (vaste) vrijwilligers bij mondelinge geschiedenisprojecten? (Martine Vermandere, Amsab-ISG)
11.00 uur: Gezocht: lokale vrijwilligers! (Hilke Arijs, Erfgoedcel Denderland)
12.00 uur: Lunch
13.00 uur: Leren van elkaar door intervisie: u legt, in kleine groep, een concrete vraag of (probleem)situatie voor rond het werken met vrijwilligers in mondelinge-geschiedenisprojecten
14.30 uur: Wrap-up
15.00: Voorzien einde
Tarieven
Het standaardtarief voor deze vorming is 25 euro. Er is geen kortingstarief.
Werkzoekenden en personen in een kwetsbare sociaaleconomische positie kunnen via de organisator van de vorming een sociaal tarief aanvragen.