Amnesty regio Gent bereidt voor de Gentse Feesten 2025, in samenwerking met de Universiteit Gent en Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis, een tentoonstelling en randactiviteiten voor over de mensenrechtensituatie in Congo aan de hand van kunstwerken van Lucie Kamuswekera.
Lucie is een 78-jarige kunstenares uit het oosten van Congo. Ze borduurt beelden uit het koloniale verleden en het heden van haar land op jutezakken. 'Als kind leerde Lucie Kamuswekera borduren in het koloniale schoolsysteem van Italiaanse missiezusters. Als tiener en jonge vrouw ervoer ze de nadagen van het Belgische kolonialisme en de turbulente periode van de Congolese onafhankelijkheid. De omwentelingen in de regio in de jaren 1990 veranderden haar leven ingrijpend. Het begin van de eerste Congo-oorlog in 1996 betekende de aanvang van jaren geweld en gewapend conflict in Oost-Congo, de regio waar Lucie Kamuswekera opgroeide en woont. Deze gebeurtenissen tekenden ook haar leven op een traumatische manier. In 1997, op weg naar zijn veld, werd haar echtgenoot gedood. Zoals velen voor en na haar was Lucie gedwongen te vluchten en vestigde ze zich als weduwe in de stad Goma. Daar begon ze opnieuw met borduren, als een middel om in haar materiële behoeften te voorzien en zich uit te drukken in relatie tot het getroebleerde verleden. Ze verbeeldt niet alleen het verleden maar ook recente politieke gebeurtenissen. Haar werk houdt ook een spiegel voor op het Congo van vandaag, waarin ze bijvoorbeeld reflecteert op de covid-pandemie en het voortdurende geweld in de provincie, waar onder andere rebellengroep M23 regelmatig de bewoners bedreigt.' (Fragment uit: Maarten HENDRIKS, Sam KNIKNIE, Gillian MATHYS, Sarah VAN BEURDEN, Lucie Kamuswekera. Geborduurd verleden, verbeelde toekomst in Congo, Amsab-ISG, 2022.)
De werken die worden getoond in de tentoonstelling volgend jaar, komen uit privécollecties. Momenteel zijn er toezeggingen voor zes creaties, maar we zouden er graag meer tentoonstellen. Dat kan, als mensen bereid zijn een van onderstaande werken van haar te kopen en dat volgend jaar voor de week van de Gentse Feesten (goed verzekerd uiteraard) uit te lenen voor de tentoonstelling. Tegelijkertijd is het een heel welkome financiële ondersteuning voor Lucie. De werken op de foto’s kosten 450 euro per stuk.
Heb je belangstelling om een werk van haar te kopen en uit te lenen, om zo de tentoonstelling tot een succes te maken? Neem dan contact op met Gert Verdonck via
GERT, IRIS EN LUC voor het vrijwilligersteam Grote Meren en Amnesty regio Gent.