Tijdens de namiddagsessies deelden de aanwezigen in kleine groepen ervaringen, vragen en inzichten over deelthema’s van mondelinge geschiedenis. Waar lopen ze tegenaan? Waar kunnen ze hulp bij gebruiken? Op basis van de prioritaire vragen stelden we concrete acties op voor het lerend netwerk. Daarbij is er aandacht voor verschillende soorten erfgoedwerkers (collectiemedewerkers, publieksmedewerkers, vrijwilligers), voor beginners maar ook voor gevorderden.
Er staat heel wat op de planning. Heb je zin om hieraan mee te werken? Voor elke bijeenkomst of activiteit zoeken we een of meerdere trekkers die samen met ons het programma bepalen en mee uitwerken. Interesse? Vragen? Suggesties? Neem dan contact op met Jelena Dobbels (
Erfgoedwijzer: dossier mondelinge geschiedenis
Een eerste resultaat van de kick-off is het dossier over mondelinge geschiedenis op de Erfgoedwijzer van FARO. De vraag naar een centrale plek voor kennisdeling kwam immers het meest naar voren op de kick-off. In het dossier vind je praktische voorbeelden, stappenplannen en achtergrondinformatie.
Dit dossier wordt de komende tijd aangevuld met bijkomende informatie over interviewtechnieken, de opslag van audio- en beeldmateriaal en transcripties. Hier worden ook projectfiches over uitgevoerde mondelinge-geschiedenisprojecten verzameld. Deel je zelf ook graag voorbeelddocumenten, extra handleidingen … met de sector? Heb je al mondelinge-geschiedenisprojecten uitgevoerd die als projectfiche kunnen worden opgenomen? Neem dan zeker contact op met Jelena Dobbels (
Planning Lerend netwerk mondelinge geschiedenis
- Studiedag deontologische en ethische vragen (najaar 2023)
Red Star Line Museum organiseert dit najaar een studiedag in het kader van zijn project ‘Privacy, GDPR en ethiek bij collectiebeheer, ontsluiting en verwerving van biografisch erfgoed: opstellen van een beleid, protocol en juridisch kader’. Het programma wordt momenteel samengesteld.
- Positionaliteit (najaar 2023)
Hoe verhoud je je als interviewer ten opzichte van de geïnterviewde? Hoe bouw je voldoende vertrouwen op? Hoe ver je daarin? Waar stopt de erfgoedwerker en begint de sociaal werker? Om hier dieper op in te gaan, organiseren we een visievormingsbijeenkomst in het najaar 2023.
- Vrijwilligerswerking bij mondelinge geschiedenis (voorjaar 2024)
Heel wat mondelinge-geschiedenisprojecten doen beroep op vrijwilligers. Voor welke aspecten van een project kan dit? Hoe leid je hen op? Een intervisie/praktijkgerichte bijeenkomst gaat hier dieper op in.
- Werking van het geheugen (voorjaar 2024)
Onderzoek toont aan dat het menselijk geheugen onstabiel is. Er vormen zich onbewust mythes die de vertellers voor waar aannemen. Ze verdraaien de waarheid niet bewust en zijn er echt van overtuigd dat het zo is gegaan. Hoe gaan we daar als sector mee om? En is de erfgoedsector ook niet de plaats bij uitstek om juist dat wispelturige geheugen te laten zien en te bevragen?
Hierover organiseren we een bijeenkomst discussie/visievorming in het voorjaar 2024.
- Basiscursus mondelinge geschiedenis (voorjaar 2024)
Er bleek heel wat vraag naar een basiscursus waarin beginners leren hoe een mondelinge-geschiedenisproject aangepakt wordt. FARO gaat dit najaar aan de slag, om in het voorjaar 2024 een eerste versie van deze basiscursus aan te bieden.
FARO en Amsab-ISG organiseren dit lerend netwerk samen met Red Star Line Museum, CAG en Industriemuseum. De aanleiding van de kick-off mondelinge geschiedenis kaderde was het project Schafttijd. Dit project belicht, aan de hand van mondelinge getuigenissen, de lunchpauze vroeger en vandaag.