Het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) is een Nederlands-Belgisch netwerk van onderzoeksinstellingen die werken rond migratiegeschiedenis. Aan Belgische zijde zijn onder meer Amsab-ISG en KADOC-KU Leuven lid. CGM organiseert elk jaar een studiedag waarop recent onderzoek wordt gepresenteerd door (al dan niet) jonge onderzoekers. Dit jaar waren we te gast bij het Centrum voor Migratierecht dat verbonden is aan de Radboud Universiteit van Nijmegen.
Het programma bood een grondige verkenning van het verleden en heden van arbeidsmigratie in de Lage Landen. We kregen een bijzondere openingstoespraak van de Turkse consul-generaal in Nederland, die reflecteerde op het wervingsverdrag tussen Turkije en Nederland dat 60 jaar geleden afgesloten werd. Vervolgens varieerden de onderwerpen van de presentaties van de geschiedenis van migrantenstakingen in Nederland tot het recente CPB-rapport over economische dynamiek en migratie. Ook werd er aandacht besteed aan de vermeende ontwikkelingseffecten van gastarbeid, 20 jaar EU-arbeidsmigratie, en het verhaal van 19e-eeuwse Nederlandse sinologen die Chinese contractarbeiders aanwierven in Nederlands-Indiƫ. Het FENIX-museum van Rotterdam droeg bij met een presentatie over de verbeelding van arbeidsmigratie als een tijdloos en universeel fenomeen.
Na afloop stelden enkele erfgoedmedewerkers en studenten hun lopende projecten voor aan de hand van posterpresentaties. Ook was er voldoende ruimte voor boeiende discussies en een gezellige borrel.