Nieuws

In onze tentoonstellingszaal vond een internationale workshop plaats over de rol van migranten in de migratiegeschiedenis, georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten. 

Workshop migratiegeschiedenis

De centrale insteek van de workshop was de rol die mensen met een migratieachtergrond zélf kunnen spelen in de geschiedschrijving over migratie. Verscheidene jonge onderzoekers kwamen er hun project voorstellen met telkens deze gedachte in het achterhoofd. De besproken thema's varieerden van de werking van de 19de-eeuwse logementssector in Antwerpen tot de zoektocht naar het erfgoed van de oudste moskeeën in ons land. Daarnaast kregen we inzichten te horen over het gebruik van interviews in een multiculturele setting, of de rol die kunst kan spelen in het verwerken en naar buiten brengen van de eigen migratiegeschiedenis. Tot slot hoorden we er ook over de totstandkoming van onze lopende expo i.s.m. DHKD, alsook over het nieuwe boek van Tina De Gendt over superdiversiteit en erfgoed. 

Dit alles werd gekaderd door geanimeerde, leervolle discussiemomenten. Bovendien konden we op de receptie achteraf nog luisteren naar posterpresentaties, waarbij naast doctoraatsstudenten ook masterstudenten hun thesisonderzoek konden voorstellen. 

Het Centrum voor de Geschiedenis van Migranten (CGM) brengt onderzoekers en documentatiecentra samen uit zowel België als Nederland, met als doel het onderzoek naar de migratiegeschiedenis te ondersteunen alsook de inzichten ervan te verspreiden onder een breder publiek. Een belangrijke manier waarop dit gebeurt is de website vijfeeuwenmigratie.nl. Hoewel deze zich op dit moment uitsluitend toespitst op de Nederlandse migratiegeschiedenis, werd op de workshop een warme oproep gedaan deze site ook uit te breiden naar België. Iedereen die geïnteresseerd is hieraan bij te dragen, mag zeker contact opnemen met Sofie de Baere, de secretaris van het CGM. 

Voorafgaand aan de workshop vond ook de jaarlijkse bijeenkomst plaats van het bestuur van het CGM, eveneens in de lokalen van Amsab-ISG, waaraan Amsab-medewerkers Donald Weber en Fady Labib deelnamen.

CGM-bestuur, vlnr Donald Weber (Amsab-ISG), Sofie de Baere (CGM-secretaris), Leo Lucassen (CGM-voorzitter en directeur IISG), Anita Böcker (Radboud Universiteit Nijmegen), Rinus Penninx (CGM-penningmeester en prof. em. Universiteit van Amsterdam), Karim Ettourki (KADOC-KU Leuven).