In 1884 verscheen het eerste nummer van het Gentse socialistische dagblad Vooruit. Het krantje telde 4 pagina’s, kostte 2 centiem en had een verkochte oplage van 2340 exemplaren. Bijna 50 jaar later was de Vooruit uitgegroeid tot een veelgelezen krant met een sterk Gents karakter waarin naast de politieke en sociale berichtgeving ook kunst en cultuur een prominente plaats hadden. Bekende figuren als Frits Van den Berghe, Richard Minne en Louis Paul Boon gaven er een buitengewone uitstraling aan. Deze expo biedt een terugblik op de geschiedenis van Vooruit en daardoor op bijna 100 jaar socialistische beweging, vol verrassende inzichten.
Wist je bijvoorbeeld dat:
- Edward Anseele sr. zes maanden de cel invloog wegens een artikel in Vooruit, en bij zijn vrijlating als een held werd gehuldigd.
- Vooruit campagne voerde voor het algemeen enkelvoudig stemrecht en voor de 8-urige werkdag.
- De inboedel van hoofdredacteur Ferdinand Hardijns openbaar werd verkocht op de Vrijdagmarkt.
- Richard Minne uit de socialistische partij werd gezet, maar terugkeerde als redacteur en schrijver van de legendarische Brieven van Pierken in Vooruit.
- Vooruit met het faillissement van de Bank van de Arbeid zijn belangrijkste sponsor verloor.
- Louis Paul Boon afscheid nam van Vooruit met de woorden: ‘Het spijt mij zo heel erg, maar het is afgelopen, voorbij, einde, fin, the end’.
- Vooruit tijdens WO II bleef verschijnen, maar in handen was van collaborateurs die zelfs een valse Brief van Pierken lieten verschijnen.
- Jan Hoet ooit een stripverhaal tekende voor Vooruit en Kamagurka in Vooruit zijn debuut maakte als striptekenaar.
- Het personeel van Vooruit in 1974 de gebouwen van Het Licht bezette en daarmee het startschot gaf voor een ultieme vernieuwingsoperatie.
Daarover en over zoveel meer vertellen de tentoonstelling Dagblad Vooruit 1884-1978.
Het volledige project Dagblad Vooruit 1884-1974 wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap, Stichting Gerrit Kreveld, Stad Gent, Cultuur Gent, Bond Moyson, P&V en ABVV-Oost Vlaanderen.