DHKD werd in 1981 opgericht door een groep progressieve Turkse Gentenaars en enkele Vlamingen. Als een van de pioniers onder de ‘zelforganisaties’ in Vlaanderen, speelde de vereniging een belangrijke rol in het debat over migrantenstemrecht en de strijd tegen onderwijsdiscriminatie, racisme en genderongelijkheid. DHKD was meer dan een vereniging; het was een bastion, een volksschool, een cultureel centrum, een onthaalbureau en een integratiedienst, maar vooral een tweede thuis voor minderheden.
In 2021 vierde DHKD haar 40-jarige bestaan. Als onderdeel van dit jubileum werd een intergenerationeel erfgoedtraject opgestart om de geschiedenis van de vereniging te bewaren, te onderzoeken en te delen. Jongeren van DHKD namen het voortouw, verzamelden archieven, voerden interviews en gaven vorm aan het verhaal van de organisatie. Dit project culmineerde in 2023 met de tentoonstelling in Amsab-ISG.
De expo was een samenwerking tussen DHKD, Amsab-ISG, STAM (De vierkante kilometer) en Erfgoedcel Gent, met steun van de Stad Gent en Cultuur Gent.