Witte boorden, blauwe kielen

Witte boorden, blauwe kielen

€15.00

De textielnijverheid was en is een voor België uiterst belangrijke industriële sector, niet het minst vanwege de vele duizenden mensen die er hun dagelijks brood verdienden en verdienen. In dit werk worden die werkgevers en werknemers en hun respectievelijke organisaties onder de loep genomen. Wie waren die textielpatroons eigenlijk? Wanneer en waarom organiseerden zij zich? Hoe evolueerde de arbeid van de textielarbeider? Waarom ontstonden er verschillende textielarbeidersorganisaties?
Veel aandacht gaat ook naar de verhouding tussen de arbeiders en patroons. Die relatie veranderde grondig in de loop van de industriële ontwikkeling van ons land. Over de lange periode van 1800 tot 1975 wordt nagegaan hoe die relaties evolueerden op ondernemings-, sectoraal en interprofessioneel gebied.
Aan de hand van getuigenissen, literaire, syndicale en patronale bronnen wordt een beeld geschetst van de mechanismen die leidden tot sociale verworvenheden zoals arbeidsduurverkorting, betaald verlof, betaalde feestdagen of de afschaffing van de kinderarbeid. Naast de traditionele elementen – stakingen, collectieve arbeidsovereenkomsten, paritaire comités of ondernemingsraden – worden ook arbeidseretekens, bedrijfsvieringen, gebouwen en infrastructuur, arbeidsdruk, hygiënische voorzieningen enz. in de beschouwing betrokken, zodat een nieuwe, brede kijk op de sociale en arbeidsgeschiedenis van België ontstaat.

Bart De Wilde
Ludion/AMSAB/Profortex, Gent/Brussel, 1997, 403 p., ill., hardcover